Zonhoven scoort slecht op verkeersveiligheid en luchtkwaliteit

Zonhoven scoort slecht op verkeersveiligheid en luchtkwaliteit

We gaan voorop in de strijd en hopen samen met jullie op een gezonder en veiliger Zonhoven!

Zonhoven heeft nog veel werk als het aankomt op gezonde lucht en verkeersveiligheid. Deze thema's zijn HEEL belangrijk voor Groen. We gaan voorop in de strijd en hopen samen met jullie op een gezonder en veiliger Zonhoven!

 

Gezondheidsindicator vergelijkt Zonhoven op vlak van verkeersveiligheid en luchtkwaliteit

 

Bron: Agentschap  Zorg en gezondheid

 

Als je vandaag de Het Belang van Limburg las, kon je lezen dat Neerpelt de ‘gezondste verkeersgemeente’ is van Limburg. De resultaten voor Zonhoven werden echter niet vermeld. Daarom zijn we deze even zelf voor jullie gaan opzoeken.

Het Agentschap Mobiliteit van het Agentschap Zorg en Gezondheid zocht per gemeente uit welke invloed het wegverkeer heeft op de luchtkwaliteit en de geluidshinder en deed onderzoek naar het pendelgedrag en de verkeersveiligheid. Wij bekeken de resultaten voor onze gemeente.

Uit de resultaten blijkt dat er in Zonhoven nog veel werk aan de winkel is om de impact van het wegverkeer op de gezondheid van de inwoners te verbeteren

We willen als GROEN nu niet met de vinger wijzen, maar hopen met het bekend maken van deze resultaten een dialoog op te starten in en tussen de verschillende politieke partijen in onze gemeente, om samen op zoek te gaan naar frisse ideeën en concrete initiatieven.

Het gaat er ook niet over of een score “goed” of “slecht” is, we willen gewoon ervoor zorgen dat de Zonhovenaren gezondheidswinst kunnen, boeken.

We hopen dat het lokaal bestuur hiermee gestimuleerd wordt om na te denken over initiatieven en maatregelen om enerzijds de burgers te beschermen tegen gezondheidsrisico’s en anderzijds de burgers aan te sporen tot gezond gedrag.

Want we zien dat we in Zonhoven nog heel wat werk voor de boeg hebben op vlak van luchtkwaliteit. 70,1 % van de Vlaamse gemeenten scoort beter.

Ook op vlak van verkeersveiligheid bengelen we helemaal aan het staartje. 93,2 % van de andere Vlaamse gemeenten scoort beter.

Op vlak van actief pendelen scoort Zonhoven ook helemaal niet goed. 91,6 % van de Vlaamse gemeenten scoort beter.

Er is gelukkig nog één lichtpuntje, namelijk op vlak van afwezigheid van Verkeersgeluid scoort Zonhoven goed. Want daar doen maar 16,7% van de Vlaamse gemeenten het beter.

 

Wie Zonhoven zelf aan een vergelijkingstoets wil onderwerpen met vergelijkbare gemeenten kan terecht op de website https://www.zorg-en-gezondheid.be/luchtverontreiniging-en-geluid-gezondheidsimpact-mobiliteit.

We stellen echter ook daar vast dat 93,2% van de Vlaamse gemeenten beter scoren op vlak van verkeersdoden, 81,5 % op vlak van zwaargewonden en 64,5 % op vlak van lichtgewonden.

Zonhoven, er is werk aan de winkel ! Zonhoven maken we samen.

Laten we dan ook samen deze problematiek aanpakken.